A maca hormonszabályzó tulajdonságai

A Maca gyökér egyik legismertebb és legértékesebb tulajdonsága, hogy teljesen természetesen képes helyreállítani a felborult hormonális egyensúlyt. Ráadásul ezt mindkét nem esetében véghez tudja vinni, mivel az agyalapi mirigy működését befolyásolja, amely a hormonok szabályzásáért felelős.

Hogyan hat a maca a hormonokra?

A maca az agyalapi mirigyre kifejtett jótékony hatásával képes elérni, hogy a szervezet az alacsony szinten lévő hormonokból többet termeljen, miközben a túl magas szinten álló hormonok termelődését lecsökkenti. Ezáltal eléri a hormonok közti ideális egyensúlyt.

Kutatások tanulsága szerint a maca egészen másként hat a szervezetre, mint a mesterséges hormonkezelések. Ugyanis a maca oly módon képes serkenteni a hipotalamusz és az agyalapi mirigy működését, hogy ennek hatására minden belsőelválasztású mirigy működése hatékonyabbá válik. Tehát a maca valójában nem fokozza, hanem kiegyensúlyozza a hormonokat termelő mirigyek működését.

Így nem is csoda, hogy a maca gyökeret természetes hormonszabályzóként tartják számon, amely hatását adaptogén tulajdonságainak köszönheti. Adaptogénnek azt a növényt nevezhetjük, amely úgy képes jótékony hatásait kifejteni, hogy folyamatosan alkalmazkodik a szervezetünkben megállás nélkül zajló változásokra. 

Tehát az adaptogén növények – így a maca is – kiegyensúlyozzák az immunrendszer és a belsőelválasztású mirigyek működését, méghozzá úgy, hogy mérséklik a túlműködő és serkentik az alulműködő szervek tevékenységét. Eközben pedig a megfelelően funkcionáló szerveket nem befolyásolják, tehát éppen ott hatnak, ahol szükséges a beavatkozás.

A maca az endokrin rendszer működésének szabályzásával mind a nők, mind pedig a férfiak esetében orvosolni tudja a hormontúltengés vagy hormonhiány miatt kialakult betegségeket, problémákat. 

Mit tehet a Maca a nőkért?

Nők esetében igen gyakori probléma, hogy valamilyen hormonális egyensúlyzavar áll fenn, aminek következtében számos betegség és panasz keletkezhet.

Sok nő szenved a rendszertelen és fájdalommal járó menstruációtól, ami igencsak meg tudja keseríteni a női létet. A maca természetesen képes orvosolni a menstruációs zavarokat, így képes lehet helyreállítani a menstruációs ciklus rendszerességét, valamint menstruacio-pms-progeszteron-petefeszek-05enyhítheti, vagy meg is szüntetheti a havi vérzést kísérő görcsöket és fájdalmakat.

A maca alkalmas lehet a menstruáció előtti, úgynevezett premensruációs szindróma tüneteinek csökkentésére, megszüntetésére is, mely gyakran okoz mellfeszülést, fejfájást vagy ingerlékenységet.

A nők életének egyik fordulópontja a változókorba történő belépés, mely valóban sok változással jár együtt, melyek igen kellemetlenek, sőt, akár egészségre veszélyesek is tudnak lenni. A maca hozzájárul a hormonális rendszer kiegyensúlyozásához a menopauza alatt is, s ezzel eredményesen csökkentheti vagy megszüntetheti többek között a hőhullámokat, az éjszakai izzadást, az ingerlékenységet és hangulatváltozásokat, de a komoly kockázatokkal járó csontritkulás megelőzésében is igen fontos szerepe lehet a maca gyökérnek.

A macában igen nagy mennyiségű cink található, mely több dolog miatt is roppant lényeges a női szervezetben. A cink nélkülözhetetlen a szexuális vágy létrejöttéhez, vagyis alapvető szerepe van a női libidó fenntartásában.

A cink serkenti a progeszteron termelődését, és hozzájárul a sárgatest megfelelő működésének fenntartásához.

Az ösztrogénszintet is szabályozza, ami különösen jótékonyan hat a termékenységre, mivel a túl magas vagy a túl alacsony ösztrogénszint könnyedén akadályozhatja a megtermékenyülést, továbbá a magzat kihordása során is gondokat okozhat.

A macában található cink csökkentheti vagy meg is szüntetheti a menstruációt megelőző kellemetlen tüneteket is.

Mit tehet a Maca gyökér a férfiakért?herek-mellekhere-ferfi-nemi-szervek-4

A maca a férfiak hormonrendszerét is jótékonyan befolyásolja, aminek köszönhetően növeli szexuális vágyukat, javítja nemzőképességüket, valamint természetesen leküzdheti az impotenciát is.

A macában lévő cink nélkülözhetetlen a férfihormon, vagyis a tesztoszteron termeléséhez,  s ennél fogva a nemi vágy felkeltéséhez is okvetlenül szükséges. Amennyiben nem áll rendelkezésre elegendő cink a férfi szervezetében, akkor csökkenhet a libidó, romolhat a szexuális teljesítőképesség, lassulhat a nemi érés, valamint nemzőképtelenség alakulhat ki.

A cink alapvető fontosságú a prosztata egészségéhez is, ezért ha cinkhiány áll fenn, akkor jóval könnyebben jöhet létre prosztatagyulladás és prosztatamegnagyobbodás is.

A cink mindezeken felül normalizálja a nemi szervek működését, továbbá javítja a spermiumok minőségét és mozgékonyságát is.

A maca tehát egyaránt jótékony hatású a férfiak (és nők) szexuális életére és teljesítményére, valamint a nemzőképességre is előnyösen hat.

Természetes hormonszabályozás macával

A maca gyökér javítja a medence környékének vérellátását, s ezáltal is erősíti és támogatja a petefészek és a herék működését. De emellett segíti a mellékvesét, a hasnyálmirigyet és a pajzsmirigyet is feladataik ellátásában. 

S mivel a maca teljes hormonháztartásunkat szabályozza, ezért nem csak a testi funkciókat támogatja, hanem az érzékeinkre is pozitív hatással bír.

A maca gyökér tehát teljesen természetesen lehet képes elérni mindazokat a jótékony hatásokat, mint amiket a mesterséges hormonkezelések és hormonpótlások tudnak nyújtani. Ezért mindképpen érdemes lehet hormonális problémák fennállása esetén először a maca gyökérrel megpróbálni helyreállítani a hormonrendszer egyensúlyát, hiszen a maca teljesen természetes növény, s így a gyógyszerekkel ellentétben semmilyen káros mellékhatást sem okozhat.